Bistånd

Sångdags Ghana2003 tog Bison det ovanliga beslutet om lika lön, dvs att all personal i företaget ska ha samma lön. Vid vinst konsolideras bolaget samt en vinstdelning sker, lika bland alla oss anställda. En vinstdelning där vi får hälften i pengar och hälften i form av personalförmåner som motion, kläder, resor, utbildning etc.

Efter något år kom förslaget att vi även kunde dela med oss till de som behöver mer än vi. Från 2004 har 10% av denna vinstdelning skeppats iväg som bistånd.

Vår filosofi är att vi gärna vill dela med oss något av vårt överflöd. Vi är oerhört noga med att biståndet ska användas på bästa sätt och vi har kontinuerlig kontakt med mottagarna. Denna respons ger oss kvitto samt en sporre att fortsätta med något som känns meningsfullt.

Lek i 30+ med KGFörsta biståndsprojektet var i Kongo-Brazzaville med hjälp till gatubarn, hemlösa mm. Ett projekt som hela företaget var nere och besökte 2005. Därefter har vi varit delaktiga i hjälpverksamheter i Etiopien och i Nepal.

Alla projekt utvärderas och vi jobbar hela tiden med flera satsningar. Just nu lägger vi vårt bistånd i Uganda och i Nepal. I Uganda jobbar vi dels med vår globetrotter-vän Agneta och dels med Maj-Britt och Torbjörn Hedefur som har sin bas i en secondhand-butik här i Årjäng. Två helt olika inriktningar men med samma mål, nämligen att få fattiga, övergivna barn på fötter. Med skola i teori och verklighet – både att nöta skolbänk och att lära sig odla grödor och vakta höns.

I Nepal finns Lennarts systerdotter under ett år som volontär i ett projekt som räddar kvinnor vilka varit utsatta för slaveri och förnedring. Ett företag har man startat där egenhändigt handarbetade varor säljs. Se gärna på www.dinadi.com – Du kanske själv vill stötta med ett köp av ”hand knitted products”. Responsen på dessa kontakter i olika delar av vår värld är värd mer än allt.

Två glada eleverVi svarar väldigt gärna på dina frågor.

Ja, du kanske vill va med du också?