Vår historia

bison historiaDet började vintern 1980 med – ingenting.

Lennart hoppade av en fast anställning till ett i högsta grad osäkert liv.

De första åren präglades av att olika vägar provades. Många olika produkter, alltifrån rollatorer till begagnade elskrivmaskiner och hopfällbara yxor fanns på försäljningslistan.

Kvar när det klarnade var två spår. Bär- och svampuppköp samt ett enkelt men mycket välgjort notställ tillverkat i Norge.

Bär och svamp jobbade vi med i tjugo år innan det blev för slitsamt med allt dubbelarbetande. Vi är glada att den verksamheten fortsätter i annan regi men fortfarande i våra lokaler ute i skogen i Högelian en mil utanför Årjängs centrum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUnder 1980- och 1990-talet utvecklades företaget stilla och lugnt. Med kontor i sovrummet och lön från extrajobb som lärare byggdes en trygg bas.

1993 var ett viktigt år. Då beslöt vi bygga egna lokaler, det som idag efter sex tillbyggnader är ca 1.000kvm – med 150m promenad till arbetsplatsen.

1995 anställdes Thomas och 1997 Malin, företagets första personal vilka för övrigt finns kvar på BISON än idag.

1997 är kanske den viktigaste knuten i företagets historia. Då bestämde vi att övergå från att vara säljbolag till att vara ett tillverkande företag.

Från denna tidpunkt har vi tre huvudsakliga ben att stå på, nämligen Notställ, Musikerstolar och Mobila Podier/Scensystem. Våra kunder som är definierade som professionella musiker och sångare servas med detta och annat som ingår under epitetet Musikinredning.

frakt omanI vår affärsplan skriver vi in att företaget i Högelian ska vara ett nav som utnyttjar underleverantörer för själva tillverkningen. All denna tillverkning ska ske i Sverige.

2001 ringer telefon. En röst säger ”this is from BBC”. Faktum är att stora BBC fått nys om att det tillverkades utomordentliga stolar för musiker i Högelian i Sverige.

BBC köpte och vi sträcker på ryggen.

Idag är vi en spelare ”around the world” så små vi är. Vi har kunder i hela Europa, i Kina, i Mellanöstern och i Amerika. Hemmamarknaden är fortfarande basen men idag exporterar vi halva vår årsomsättning.

Johan och PerHistorien skrivs 2014 och vi är fortsatt i ett intressant och expansivt skede tack vare våra internationella kontakter.

BISON består idag av sex fasta medarbetare samt extrapersonal, bland annat från omsorgsverksamhet i en platt företagsstruktur där vi bestämmer gemensamt och alla jobbar med samma lön och villkor.